Testul RSV depisteaza existenta RSV sau VSR in secretiile nazale. Virusul respirator sincitial este o infecție a sistemului respirator (căile respiratorii: plamani, nas si gat) de sezon. Alaturi de testul de gripa, testul RSV este foarte important in depistarea afectiunilor sezoniere. Aceste analize uneori chiar va pot salva viata.
Clinica medicala Avanta pune acest test (printr-un centru modern de recoltare analize) la dispozitia celor care prezinta simptome si au nevoie de confirmarea sau infirmarea prezentei acestui virus, destul de periculos, mai ales pentru bebelusi. Uneori, acest test se mai gaseste si sub numele de VSR, adica Virus sincitial respirator.
Cateodata un set de analize medicale facut la timp clarifica situatiile ambigue si duce la un diagnostic cert.
Grupe de risc
De obicei nu este grav, insa simptomele pot fi mult mai severe la copiii mici, la adulții în vârstă și la cei cu sistemul imunitar slăbit (cu boli pulmonare preexistente sau care au suferit un transplant de organe). RSV, cunoscut si ca Human orthopneumovirus este foarte contagios, ceea ce înseamnă că se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta. Este foarte frecvent. Majoritatea copiilor fac infectia cu RSV până la vârsta de 2 ani.
Testul RSV detecteaza prezenta virusului respirator sincitial in secretiile nazale, in vederea stabilirii diagnosticului de infectie.
Complicatii
RSV este o cauză majoră a infecțiilor respiratorii umane, în special la copiii mai mici. Infecția este cea mai severă și apare cel mai frecvent la copiii mici.
La bebeluși, RSV poate provoca bronsiolita (inflamația căilor respiratorii mici din plămânii lor), pneumonie (inflamație și lichid în una sau mai multe părți ale plămânilor) sau crupă (umflare în gât care duce la dificultăți de respirație și tuse).
La copiii mai mari, adolescenți și adulți, infecția cu RSV este de obicei mai puțin severă.
Cauzele infectiilor cu RSV
Virusul respirator sincitial intra usor in corp. Prin aer, prin picaturi respiratorii infectate, direct prin ochi, nas sau gura. Puteti sa „prindeti” virusul daca cineva cu RSV tuseste sau stranuta in apropiere.
Virusul poate trece si la altii prin contact direct, prin simpla strangere a mainilor. Sau prin atingerea unui obiect contaminat si atingerea gurii, nasului sau ochilor. Pe obiecte dure virusul poate trai si cateva ore bune.
O persoana infectata este cea mai contagioasa in primele zile dupa infectie. Cu toate acestea, virusul poate continua sa se raspandeasca pana la cateva saptamani.
Cand apar infectiile RSV?
Infecția cu RSV este sezonieră. Apare de obicei la sfârșitul toamnei si tine pana primăvara (atinge maximul în lunile reci de iarnă). De obicei se confunda cu o simpla raceala.
RSV apare frecvent ca o epidemie. Acest lucru înseamnă că afectează mulți indivizi în cadrul unei comunități în același timp.
Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre motivul pentru care poate fi utilizat testul RSV, ce teste sunt disponibile și ce va trebui să faceți pe baza rezultatelor testului dvs.
Când se face un test RSV?
Simptomele unei infecții cu RSV sunt precum cele ale altor tipuri de infecții respiratorii. Printre simptome se numără:
- tuse
- strănut
- rinoree
- durere de gât
- respirație șuierătoare
- febra
- scăderea poftei de mâncare.
Bebelusii pot prezenta dificultati de respiratie, iritabilitate si letargie.
Testul este cel mai adesea efectuat pe copii prematuri sau copii sub vârsta de 2 ani cu boli cardiace congenitale, boli pulmonare cronice sau cu un sistem imunitar slăbit. Bebelușii și copiii cu aceste afecțiuni prezintă cel mai mare risc de infecții severe, inclusiv pneumonie și bronșiolită.
Cum trebuie să vă pregătiți pentru test?
Nu este necesară nicio pregătire specială pentru acest test. Este vorba doar de folosirea rapida a unui tampon prin pasajele nazale pentru a aduna suficiente secreții sau lichide din nas și gât, pentru a testa virusul.
Asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră despre orice medicament sau rețetă/tratament pe care le luați în prezent. Acestea pot afecta rezultatele acestui test.
Care sunt riscurile efectuării testului?
Nu există aproape niciun risc asociat cu acest test. S-ar putea să vă simțiți puțin inconfortabil atunci când vi se introduce in nas tamponul. Exista si posibilitatea ca nasul sa sangereze sau sa se irite tesuturile din zona, dar acestea sunt situatii foarte rare.
Cum interpretam rezultatele?
Un rezultat normal sau negativ rezultat dintr-un test nazal înseamnă că nu există cel mai probabil infecție cu VSR.
În cele mai multe cazuri, un rezultat pozitiv înseamnă că aveți o infecție cu RSV. Medicul dumneavoastră vă va anunța care ar trebui să fie următorii pași.
Ce se întâmplă dacă rezultatele sunt anormale?
La bebelușii cu simptome ale unei infecții cu RSV și rezultate pozitive ale testului, adesea nu este necesară spitalizarea, deoarece de obicei simptomele se rezolvă acasă în una până la două săptămâni.
Cu toate acestea, testarea RSV se face cel mai adesea la sugari mai bolnavi sau cu risc mai mare. Cel mai probabil ei au nevoie de spitalizare pentru îngrijire de susținere până când infecțiile lor se vor ameliora.
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să oferiți copilului dumneavoastră acetaminofen pentru a menține orice febră existentă sau picături nazale pentru a curăța un nas plin.
Nu există niciun tratament specific disponibil pentru infecția cu RSV și, în prezent, nu a fost dezvoltat niciun vaccin contra VSR.
Infectii severe cu VSR
Dacă aveți o infecție severă cu RSV, poate fi necesar să rămâneți în spital până când infecția este complet tratată. Dacă aveți astm, un inhalator pentru lărgirea sacilor de aer din plămâni (cunoscut sub numele de bronhodilatator) vă poate ajuta să respirați mai ușor.
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda utilizarea Ribavirinei (Virazol), un medicament antiviral pe care îl puteți inspira, în cazul în care sistemul imunitar este slab.
Un medicament numit Palivizimab (Synagis) este administrat unor copii cu risc ridicat sub 2 ani pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor grave ale VSR.
Infecția cu VSR este rareori gravă și poate fi tratată cu succes în diferite moduri.
Cum este diagnosticat RSV?
Dacă este necesar, există mai multe tipuri de teste de laborator utilizate pentru diagnostic. Cel mai des utilizat este testul de diagnostic rapid. Acest test caută antigen RSV în secrețiile nazale.
Rezultatele sunt de obicei disponibile în mai puțin de o oră. Dacă un test rapid este negativ, medicul dumneavoastră poate comanda o cultură de virus a secrețiilor. De asemenea, pot alege un test mai sensibil care folosește tehnologia genetică pentru a detecta virusul în sânge.
Cum se tratează RSV?
Deoarece RSV este un virus, acesta nu poate fi tratat cu medicamente precum antibiotice. În majoritatea cazurilor, în special la copiii mai mari, simptomele RSV sunt similare cu răceala sau gripa. Multe dintre aceste cazuri de RSV se rezolvă fără tratament.
Copiii se pot recupera prin odihna si multe lichide. De asemenea, aspirarea regulată a mucusului din nas cu un dispozitiv special din cauciuc poate ameliora congestia la bebeluși și copii mici.
La copiii mai mici, în special sub vârsta de 1 an, RSV poate fi mai severă. Infecția cu RSV poate duce la bronșiolită, care este o inflamație a micilor pasaje de aer din plămâni. Poate duce și la pneumonie. Este posibil ca acești copii să fie spitalizați. Poate fi necesar un tratament cu lichide intravenoase, oxigen și aer umidificat. În cazuri mai severe, poate fi necesar un ventilator.
Complicații asociate cu RSV
Pe lângă faptul că au un risc crescut de infecții mai grave, copiii pot dezvolta infecții ale urechilor și crupa, o inflamație și umflare a corzilor vocale. Acest lucru provoacă un sunet puternic, ca de latrat lătrat, atunci când tușești. Copiii care dezvoltă bronșolită ca urmare a RSV pot avea un risc mai mare de a dezvolta astm, deși cauza nu este clară. Cu toate acestea, majoritatea copiilor infectați cu RSV au câteva complicații, iar infecția tine pana la una sau două săptămâni.
Sfaturi pentru a preveni RSV
Nu există niciun leac pentru RSV, dar există modalități de a reduce riscul de a obține și a răspândi virusul. RSV este răspândit, ca și alți viruși, prin picături microscopice eliberate în aer sau pe suprafețe.
Pentru a reduce riscul de a vă infecta:
- spala-te frecvent pe maini
- acoperă-ți gura și nasul când tușești sau strănuti
- evitați să folositi la comun vesela și paharele
- nu fuma lângă copilul tău. Fumul de țigară, chiar și fumul de mâna a doua, le poate crește riscul de a dezvolta RSV
Palivizumab (Synagis) este un anticorp vizat în mod special la virusul RSV. Poate fi utilizat la unii copii cu risc ridicat sub vârsta de 12 luni pentru a preveni infecția. Acest medicament este administrat lunar sub formă de shot în sezonul RSV. Poate ajuta la prevenirea infecțiilor severe, dar nu poate vindeca sau trata bolile care s-au dezvoltat deja.